Choď na obsah Choď na menu
 


Prekvapenie z Albánska

Albánsko dlhodobo nepatrilo medzi vysnívané dovolenkové destinácie, v ktorých by ste chceli stráviť letnú dovolenku. Nečudo, história tejto krajiny je písaná čiernym perom a evokuje v nás negatívne emócie. Krajina zmietaná ekonomickými krízami, korupčnými škandálmi a mafiánskymi praktikami nie je zrovna lákadlom pre vytúžený oddych. Na strane druhej sa do povedomie širšej verejnosti dostávajú informácie o panenskej prírode, krištáľovo čistom mori a priateľských ľuďoch. Po počiatočných skeptických úvahách sme sa predsa len rozhodli túto krajinu navštíviť a urobiť si o nej vlastný obraz. A musíme priznať, neľutujeme.

Naše putovanie sa začalo na letisku Leoša Janáčka v Ostrave, odkiaľ sme leteli na grécky ostrov Corfu. Keďže bol našou cieľovou destináciou Ksamil, zvolili sme kombinovaný spôsob prepravy - z Corfu sme sa plavili trajektom do prístavného mesta Saranda. Plavba trajektom trvala cca hodinu a 40 minút. Vrelo odporúčame tento druh prepravy - je to o zážitok navyše. Autobusom predsa možno chodiť aj u nás, navyše, z Tirany by to boli viac ako 4 hodiny pri dobré dopravnej situácii. O doprave si však ešte povieme neskôr.

Ráno nás prebúdzalo krásne slnečné počasie, teplota sa počas dňa vyšplhala na min. 36°C každý deň. Obloha bez jediného mráčika bola istou satisfakciou po náročnej ceste. Krištáľovo čisté more dosahovalo teplotu cca 26-28°C, priam stvorené na schladenie sa počas horúcich dní. Ksamil je obdarený pieskovými plážami, no pomerne husto zaľudnenými. Väčšina pláží nie je verejná (hotelové, súkromné za poplatok). Na pláži sú slnečníky a lehátka, ktorých cena sa pohybuje od 500 lek (1€=120lek). Albánci sú veľmi milí a priateľskí. Na pláži sa nestretnete s otravnými predajcami gýčových suvenírov. Väčšinou sa tam nenápadne potulujú milé domáce tetušky predávajúce albánske špeciality, chuťovo porovnateľné s donutmi. Albánsko je však stále ekonomicky zaostalou krajinou (priemerná hrubá mzda je 472€), čo sa odráža aj na cenách potravín. Výdatný obed pre dve osoby kúpite aj za menej ako 15€. Albánci sú veľmi dobrí kuchári, je to mix gréckej a talianskej kuchyne. Jedlá boli vždy výnimočne dochutené.

Albánci si potrpia na luxus, čo si možno všimnúť na ich oblečení. Všetci nosia značkové tenisky, tričká, okuliare, kabelky. O pravosti, resp. nepravosti ich kúskov nebudeme polemizovať. (Na ulici možno kúpiť značkovú kabelku za 1800 lek/15€.) Túžba po luxuse je viditeľná aj na cestách. Bežne sa vám môže stať, že stojíte v dopravnej zápche obklopení Mercedesmi. Táto značka auta je veľmi populárna a rozšírená po celej krajine. Legenda hovorí, že väčšina týchto áut je kradnutá, no ako radový turista sa tým vôbec nemusíte zaťažovať, ak si požičiate auto, bude postačujúce "splnomocnenenie" vo forme zmluvy. Cena za požičanie je rôzna, naša konkrétna skúsenosť je za Toyotu Yaris 35€/deň. Samozrejme, koľko paliva je na začiatku, toľko by ste mali vrátiť (nafta od 173lek/liter). Albánci nie sú zrovna spoľahliví šoféri, nie je nič netypické, že sa oproti sebe v aute stretnú dvaja bratranci, porozprávajú sa až potom sa ide ďalej. Rovnako tak šoféri autobusov si zvyknú vymeniť miestne klebety, zapáliť cigaretku a až potom pokračovať vo svojej ceste. Hrozivým vytrubovaním a používaním nevhodných gest si nejako nepomôžete. Kvalita ciest je (minimálne na juhu) na veľmi dobrej úrovni. Avšak touto hornatou krajinou sa Vám zrejme nepodarí ísť rýchlejšie ako 60km/h, keďže je tam množstvo serpentín. Vzdialenosť cca 50 kilometrov prejdete za hodinu.  Patrím medzi tzv. víkendových šoférov, no nechýbala mi odvaha a chuť zašoférovať si aj v Albánsku, a bolo to bez problémov. Treba byť ostražitý, na ceste sa často vyskytuje voľne sa pohybujúci dobytok. :)

Čo určite musíte vidieť je staroveké mestečko, lokalita svetového dedičstva UNESCO, Butrint. Vstupné je 700lek/dospelá osoba, možné aj skupinové zľavy. Nezabudnite si so sebou zobrať dostatok vody, pretože je pomerne rozľahlý a hoci v ňom nájdete dostatok tieňa, dokáže to poriadne vyčerpať. Pompéznym skvostom tejto rarity je krásny hrad s moderným múzeom. Výhľad a fotky z hradu si nezabudnuteľným zážitkom. Ďalšou zastávkou je prírodný úkaz Blue Eye, jazere s teplotou vody len 10°C a nezameniteľnou modrou farbou. Vedie k nemu prašná cesta, vstup je 50lek/osoba +100 lek/auto. Z historických dominánt krajiny vrelo odporúčame aj mesto Gjirokaster, nad ktorým sa vyníma hrad (vstup 200 lek/osoba). Hrad je pomerne zachovaný a jeho nádvorie poskytuje fascinujúci výhľad na krajinu rozprestierajúcu sa pred vami. A ako posledné spomenieme ešte Albánsku riviéru. Objavovať pláže, ktoré Albánsko ponúka je do istej miery aj adrenalínovým zážitkom vzhľadom na prístupové cesty :)

A čo dodať na záver? Albánsko je krajina, do ktorej by sme sa ešte veľmi radi vrátili, pretože má čo poskytnúť. A tak možno o rok s frappé na pláži.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.